info@panadisplay.com
Ποια είναι καλύτερη για LCD και OLED;

Ποια είναι καλύτερη για LCD και OLED;

Dec 18, 2017

Το LCD και το OLED είναι δύο εντελώς διαφορετικές τεχνολογίες απεικόνισης, οι οποίες σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως στον τομέα των έξυπνων τηλεφώνων και της επίπεδης τηλεόρασης. Επιπλέον, υπάρχει μια παλιά τεχνολογία όπως αυτή κάποτε στο πεδίο της τηλεόρασης πλάσματος, αλλά εξαφανίστηκε σταδιακά. Προς το παρόν, οι περισσότεροι χρήστες βρίσκονται μόνο στα δύο προϊόντα οθόνης επιλογής οθόνης και αν δεν ξέρετε πώς να επιλέξετε, τότε θα σας πούμε ορισμένες βασικές γνώσεις και θα πείτε τη διαφορά μεταξύ της οθόνης LCD και της OLED δύο και σας λέω στο μέση ζήτηση και πώς να ακολουθήσει έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό.


Οθόνη LCD

Ολόκληρη η οθόνη LCD ονομάζεται οθόνη υγρών κρυστάλλων, η οποία δημιουργεί μια ποικιλία χρωμάτων με βάση το λευκό φως που διέρχεται από ένα φίλτρο χρώματος. Το λευκό φως θα σχηματίζει βασικά χρώματα όπως το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε μετά το πέρασμα και θα ελέγχει το χρώμα των εικονοστοιχείων ελέγχοντας την ταχύτητα διέλευσης κάθε εικονοστοιχείου από το ρεύμα.

Στην οθόνη LCD, θέλετε να καλύψετε εντελώς τη μαύρη άσπρη οθόνη, είναι ένα πολύ δύσκολο πράγμα ή πάντα πόσοι έχουν κάποιο φαινόμενο διαρροής φωτός και γι 'αυτό το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας στην οθόνη δεν μπορεί να δείξει τον πραγματικό λόγο του μαύρου.


Παθητική και ενεργή μήτρα

Η οθόνη LCD χρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του '80 τον περασμένο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε "φορητούς υπολογιστές". Αυτές οι οθόνες έχουν μια συστοιχία "μήτρας" εικονοστοιχείων και διαιρούνται σε ενεργούς και παθητικούς πίνακες. Η τεχνολογία της ενεργού μήτρας είναι πιο προηγμένη και επιτρέπει πιο λεπτομερή έλεγχο και έχει ταχύτερη ταχύτητα μεταγωγής από την παθητική μήτρα. Πρώτον, η ενεργή τεχνολογία μήτρας εισήχθη στην οθόνη του πίνακα συγγένειας TFT, αλλά πολλές μεταβλητές τεχνολογίες εμφανίστηκαν αργότερα, αλλά βασικά όλοι λειτουργούν με την ίδια αρχή και το κόστος μειώνεται.


Ο οπίσθιος φωτισμός LCD

Όλες οι οθόνες LCD χρειάζονται κάποια μορφή λευκού φωτισμού οπίσθιου φωτισμού και η τεχνολογία οπίσθιου φωτός προχωράει με το πέρασμα του χρόνου. Ο σκοπός του οπίσθιου φωτισμού είναι να είναι πιο φωτεινός, ακόμη πιο ομοιόμορφος και να κάνει την οθόνη μικρότερη, λεπτότερη και ελαφρύτερη.

Η οθόνη LCD χρησιμοποίησε αρχικά τον οπίσθιο φωτισμό CCFL και τώρα έχει αλλάξει στον οπίσθιο φωτισμό LED. Επιπλέον, μερικές οθόνες LCD δεν χρησιμοποιούν μόνο λευκό οπίσθιο φωτισμό, αλλά θα επιτύχουν και κάποιους πιο δύσκολους σκοπούς μέσω συνδυασμού οπίσθιου φωτισμού LED και λευκού φωτός.

Αν και ο οπίσθιος φωτισμός προέρχεται από το στρώμα υγρών κρυστάλλων, το μεγαλύτερο μέρος της πηγής οπίσθιου φωτισμού LED προέρχεται από την άκρη της οθόνης, συνήθως στα σύνορα, και αυτό το σχέδιο μπορεί να κάνει την οθόνη πιο λεπτή και πιο επίπεδη.

Τα προϊόντα της τηλεόρασης συνήθως δεν έχουν τόσο μεγάλη απαίτηση για πάχος, επομένως θα χρησιμοποιούν τον ομοιόμορφο ομοιόμορφο φωτισμό. Αυτό το είδος φωτός μπορεί να είναι πιο ομοιόμορφο και μπορεί επίσης να ρυθμίσει τον οπίσθιο φωτισμό για το μέρος.


LCD IPS και PLS

Το πλήρες όνομα του IPS είναι In-Plane Switching (ονομάζεται επίσης Super TFT), μια παραλλαγή της οθόνης LCD. Η IPS μπορεί να προσφέρει καλύτερη ακρίβεια χρωμάτων και ευρύτερη προοπτική. Η συνηθισμένη οθόνη LCD εμφανίζει συνήθως τα καλύτερα φρέσκα φρούτα μόνο μπροστά από την οθόνη.

Το IPS μπορεί να αντιγράψει εντελώς το εφέ χρώματος στο εύρος 178 βαθμών χωρίς αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες συσκευές αφής αρχίζουν να χρησιμοποιούν την οθόνη IPS. Είναι αλήθεια ότι οι παραδοσιακές οθόνες LCD έχουν ένα παράξενο εφέ όταν πιέζονται με τα δάχτυλά τους. Πιστεύω ότι όλοι έχουν παρόμοια εμπειρία.

Παράλληλα, η ίδια η τεχνολογία IPS έχει βελτιωμένες εκδόσεις, όπως οι Super-IPS (S-IPS), Advanced Super IPS (IPS-Pro) κ.λπ. Παρόλο που δεν έχουν όλοι οι IPS πίνακες το καλύτερο αποτέλεσμα, ομιλία, το IPS είναι καλύτερο από τον παραδοσιακό πίνακα LCD.

Η PLS (Flatline Switching) είναι επίσης μια τεχνολογία παρόμοια με την IPS, δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Samsung Corp. Η Samsung δήλωσε ότι μια τέτοια οθόνη έχει καλύτερη φωτεινότητα και πιο αποδοτικό κόστος παραγωγής, αλλά δεν μπορεί να προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή, επειδή ο απόλυτος ηγέτης της οθόνης IPS είναι η LG.


LCD + κβαντικές κουκίδες

Οι κβαντικές κουκίδες είναι μια τεχνολογία που μπορεί να βελτιώσει το χρώμα και τον τόνο της οθόνης LCD. Οι κβαντικές κουκίδες νάνο ημιαγωγών μπορούν να απορροφήσουν συγκεκριμένο φάσμα, το οποίο συνήθως καθορίζεται από το μέγεθός τους. Αυτή η ιδιότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί / δημιουργήσει καλύτερα χρώματα, όπως το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε, τα οποία θα δώσουν στο χρήστη πιο κορεσμένο χρώμα.

Η τεχνολογία Quantum dot έχει εξελιχθεί πρόσφατα στην καυτή επιδίωξη της αγοράς και έχει ακόμα τη δύναμη και την τελευταία πύλη τεχνολογίας OLED. Ωστόσο, η τεχνολογία κβαντικών σημείων είναι παρούσα μόνο στην τηλεόραση LCD υψηλής τεχνολογίας, αλλά πιστεύεται ότι θα γίνει δημοφιλής με την πάροδο του χρόνου.


Οθόνη OLED

Η πλήρης ονομασία OLED οργανική δίοδος εκπομπής φωτός, κάθε εικονοκύτταρο το ίδιο θα ανάψει, χωρίς την ανάγκη για ξεχωριστό οπίσθιο φωτισμό ή έγχρωμο φίλτρο. Κάθε pixel OLED μπορεί να διαθέτει τρία χρώματα κόκκινου, πράσινου και μπλε, και τώρα οι κατασκευαστές προσθέτουν κίτρινο, αλλά οι αρχές είναι ίδιες.

Λόγω των ειδικών ιδιοτήτων του OLED, δεν είναι όπως η LCD για να καλύψει την πηγή φωτός στην οθόνη μαύρου, μόνο τα εικονοστοιχεία σβήνουν και κανένα φως δεν μπορεί να φωτιστεί. Και γι 'αυτό η οθόνη OLED μπορεί να φέρει πραγματικό "μαύρο". Το OLED έχει μια πολύ βαθιά μαύρη και υψηλή αντίθεση, και αν συγκριθεί με τα λευκά και άλλα στοιχεία, μπορεί να έχει ακόμη και ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα.

Το OLED πρωτοεμφανίστηκε στο εργαστήριο το 1987 και έχει γίνει μια πολύ δημοφιλής τεχνολογία στον τομέα των έξυπνων τηλεφώνων. Επειδή η οθόνη OLED είναι μικρότερη από την οθόνη LCD, το πάχος του είναι λεπτότερο, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις κινητές συσκευές. Για τα προϊόντα της τηλεόρασης, αν επιλέγετε ή όχι προϊόντα OLED εξαρτάται από τις προτιμήσεις των χρηστών. Πιστεύουμε όμως ότι το εξαιρετικά λεπτό OLED δεν αποτελεί αποφασιστικό πλεονέκτημα για την τηλεόραση LCD.


Η αντίθεση ενός προς ένα

Λόγω της διαφοράς των βασικών χαρακτηριστικών, μπορούμε να δούμε την άμεση αντίθεση μεταξύ δύο διαφορετικών αρχών της τεχνολογίας απεικόνισης και να δώσουμε στον χρήστη μια πιο διαισθητική αίσθηση.

Επίπεδο μαύρου: Νίκη OLED

Το επίπεδο μαύρης θέσης αναφέρεται στο βαθμό στον οποίο η εικόνα μπορεί να είναι "μαύρη" όταν εμφανίζει το βαθύτερο χρώμα. Επειδή οι τεχνικές LCD, DLP ή προβολής εξαρτώνται από το φιλτράρισμα ή τη θωράκιση του λευκού φωτός, είναι πολύ δύσκολο να δείξουμε πραγματικό μαύρο χρώμα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να ειπωθεί ότι η οθόνη LCD δεν μπορεί να φέρει αλήθεια μαύρο, μετά από όλα, το αποτέλεσμα θωράκιση είναι καλό, θα εξακολουθεί να υπάρχει κάποιο φαινόμενο διαρροής. Από την άλλη πλευρά, λόγω της αρχής της αυτοφωταύγειας, το OLED μπορεί να φέρει αληθινό μαύρο όσο αυτό κλείνει τον μηχανισμό φωταύγειας.

Αντίθεση: νίκη OLED

Η αντίθεση αναφέρεται στη διαφορά μεταξύ του φωτεινότερου λευκού και του βαθύτερου μαύρου, ενώ η οθόνη LCD έχει πλεονέκτημα στη φωτεινότητα (ειδικά στη λειτουργία HDR), ενώ το OLED έχει το βαθύτερο μαύρο χρώμα. Σε γενικές γραμμές, η οθόνη OLED έχει συνήθως υψηλότερη αντίθεση, επειδή το πλεονέκτημα σε μαύρο επίπεδο θα μεγεθύνει τη διαφορά.

Προοπτική: νίκη OLED

Ίσως η καλύτερη οθόνη IPS και OLED να είναι συγκρίσιμη στη γωνία θέασης, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της οθόνης LCD δεν είναι τόσο καλή απόδοση IPS (ιδιαίτερα τηλεόραση και έξυπνο κινητό τηλέφωνο), έτσι ώστε εκτός από τον πίνακα οθόνης IPS στην κορυφή LCD, σε σύγκριση με το OLED, η οπτική γωνία είναι ελαφρώς χειρότερη. Μπροστά από την τηλεόραση OLED, το κοινό μπορεί να δει το περιεχόμενο στην οθόνη με υψηλή ποιότητα, ανεξάρτητα από το τι κάνει το ακροατήριο σε αυτή τη γωνία.

Χρώμα: νίκη OLED

Από τις παραμέτρους χαρτιού, το πλεονέκτημα του OLED στη χρωματική γκάμα δεν είναι προφανές, κυρίως επειδή ο πίνακας LCD έχει εισαγάγει τώρα την τεχνολογία κβαντικών κουκίδων. Βασικά η καλύτερη τηλεόραση LG OLED και η κορυφαία τηλεόραση LCD της Quantum dot της Samsung είναι διαφορετικές στη χρωματική γκάμα.

Αλλά συνήθως η καλύτερη τηλεόραση LCD είναι συγκρίσιμη με την OLED, οπότε η συνολική απόδοση τομέα χρωμάτων είναι καλύτερη από την OLED.

Επίπεδο φωτεινότητας: Νίκη LCD

Δεδομένου ότι η τηλεόραση LCD χρησιμοποιεί συνήθως ξεχωριστό οπίσθιο φωτισμό, μπορεί γενικά να προσφέρει καλύτερη φωτεινότητα. Στην πραγματικότητα, τα καλύτερα LCD και OLED έχουν ένα κενό περίπου 400NIT σε φωτεινότητα, και γενικά, η οθόνη LCD είναι καλύτερη στο επίπεδο φωτεινότητας. Ξέρετε, υψηλότερη φωτεινότητα θα κάνει την οθόνη καλύτερη οπτική στο εξωτερικό ή ημερήσια δωμάτια.

HDR

Η λειτουργία HDR μπορεί να αυξήσει τη φωτεινότητα κατά 1000 έως 10000 NIT και η τηλεόραση OLED με τη λειτουργία HDR μπορεί να συγκριθεί με την τηλεόραση LCD αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, κάποια τηλεόραση LCD της SONY μπορεί να αυξήσει τη φωτεινότητα σε 1000 έως 1300 NIT, έτσι γενικά η τηλεόραση LCD είναι ακόμα πιο φωτεινή.

Χρώμα ομοιομορφία: OLED νίκη

Η δυνατότητα προβολής διαφόρων χρωμάτων σε ένα ενιαίο επίπεδο είναι μια πολύ σημαντική ένδειξη. Καθώς ο οπίσθιος φωτισμός της οθόνης LCD συνήθως προέρχεται από την άκρη, είναι γενικότερος στην ομοιομορφία της ακτινοβολίας. Εάν ο οπίσθιος φωτισμός μπορεί να διανεμηθεί ομοιόμορφα πίσω από την οθόνη, ο διακριτός οπίσθιος φωτισμός μπορεί να έχει καλύτερη επίπτωση.

Από την άλλη πλευρά, το OLED είναι πολύ καλύτερο από αυτή την άποψη, διότι κάθε εικονοστοιχείο είναι σε θέση να φωτίσει τον εαυτό του, οπότε δεν χρειάζεται η πηγή φωτός να εξαπλωθεί. Στην πραγματική ζωή, ακόμη και αν η οθόνη OLED δεν είναι εντελώς ενοποιημένη, ακόμη και μια ευέλικτη OLED εμφανίζεται, είναι ακόμα καλύτερη από την οθόνη LCD ως σύνολο.

Κατανάλωση ισχύος: κερδίστε LCD

Στο ίδιο επίπεδο φωτεινότητας, το LCD καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από το OLED. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Για κινητές συσκευές, μεγαλύτερη φωτεινότητα σημαίνει καλύτερη ορατότητα στην ύπαιθρο, ενώ τα προϊόντα τηλεόρασης χρειάζονται μόνο αρκετή φωτεινότητα τη διάρκεια της ημέρας.

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση ρεύματος του πίνακα OLED εξαρτάται από τον αριθμό των pixel, οπότε η οθόνη OLED υψηλότερης ανάλυσης καταναλώνει περισσότερη ισχύ.

Κόστος απόδοσης: LCD win

Επί του παρόντος, η οθόνη LCD είναι ο τρόπος εμφάνισης χαμηλότερου κόστους, αλλά η τεχνολογία OLED βελτιστοποιείται συνεχώς με συνεχή πρόοδο και χρόνο. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο κόστος δεν είναι σαφές, αλλά η μελλοντική τεχνολογία OLED βελτιώνεται διαρκώς και τελικά θα βελτιστοποιηθεί και θα μειωθεί το κόστος, το οποίο είναι τελικά συγκρίσιμο με αυτό της LCD.

Περίληψη: Το OLED είναι το καλύτερο, αλλά πρέπει να αναπτυχθεί

Γενικά, η OLED έχει κερδίσει μια μεγάλη νίκη στην αντίθεση της ποιότητας της εικόνας, οπότε το μέλλον μπορεί να θεωρηθεί ως μια τάση της μελλοντικής τεχνολογίας οθόνης. Αλλά προς το παρόν, το OLED εξακολουθεί να περιορίζεται στο κόστος παραγωγής, και το μέγεθος έχει επίσης αντιμετωπίσει εμπόδια. Εκτός αν έχετε ειδικές απαιτήσεις για αυτή τη συγκεκριμένη παράμετρο, το OLED είναι ισχυρότερο στις περισσότερες από τις παραμέτρους της οθόνης από την οθόνη LCD.