info@panadisplay.com
Τι είναι το OLED και μπορεί να κάνει για την τηλεόρασή σας;

Τι είναι το OLED και μπορεί να κάνει για την τηλεόρασή σας;

May 08, 2017

Το μάρκετινγκ OLED TV συχνά υποστηρίζει "απεριόριστες" αναλογίες και αν και αυτό μπορεί να ακούγεται σαν τυπική υπερβολή , είναι μια από τις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις όπου τέτοιες αξιώσεις είναι αληθινές. Δεδομένου ότι το OLED μπορεί να παράγει ένα τέλειο μαύρο, χωρίς να εκπέμπει φως, ο λόγος αντίθεσης (εκφραζόμενος ως το φωτεινότερο λευκό διαιρούμενο από το σκοτεινότερο μαύρο) είναι τεχνικά άπειρο. Και η αναλογία αντίθεσης είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική πτυχή της ποιότητας της εικόνας.

Το OLED είναι η μοναδική τεχνολογία ικανή να αποδίδει απόλυτα μαύρους και εξαιρετικά φωτεινούς λευκούς σε βάση ανά εικονοστοιχείο. Το LCD σίγουρα δεν μπορεί να το κάνει αυτό, και ακόμη και το φανταχτερό, αγαπημένο, ακριβά απόκλιση πλάσματος δεν μπορούσε να κάνει απόλυτους μαύρους.

Γιατί δεν μπορεί να το κάνει αυτό το LCD; Ο υγρός κρύσταλλος που καθιστά LCD μια οθόνη LCD απλά μπλοκάρει το φως που δημιουργείται από τον οπίσθιο φωτισμό του. Βασικά όπως η τοποθέτηση γυαλιών ηλίου μπροστά από ένα κερί. Ακόμη και οι καλύτερες οθόνες LCD δεν μπορούν να μπλοκάρουν εντελώς το φως, οπότε για να αποκτήσετε τα μαύρα χρώματα όπως τα κινητά θέατρα, πρέπει να γυρίσετε το φωτισμό προς τα κάτω (το "κερί").

Στις περισσότερες οθόνες LCD, ολόκληρος ο οπίσθιος φωτισμός λειτουργεί ως ένας, μειώνοντας έτσι ολόκληρη την οθόνη (αν υπάρχει). Οι τοπικές λυχνίες LED μείωσης φωτισμού είναι πολύ καλύτερες, αλλά εξακολουθούν να σμικρύνουν και να φωτίζουν σχετικά μεγάλα τμήματα της οθόνης ανεξάρτητα. Οι τηλεοράσεις OLED "dimming", από την άλλη πλευρά, λειτουργούν σε βάση ανά εικονοστοιχείο. Έτσι, ενώ οι καλύτερες τοπικές οθόνες LCD με απαλό φωτισμό μπορεί να έχουν 6 ή 12 ή 64 ή 300 ζωντανές ζώνες στην οθόνη, μια τηλεόραση 4K OLED έχει περισσότερα από 8 εκατομμύρια.

Το OLED δεν έχει την εξαιρετική έξοδο φωτός από τις καλύτερες τηλεοράσεις LCD της τρέχουσας γενιάς, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ φωτεινό, έχει καλύτερες μαύρες για καλύτερη αναλογία αντίθεσης και μπορεί να σκιάζει και να λαμπρύνει την οθόνη ανά εικονοστοιχείο. Έτσι, οι τηλεοπτικές εκπομπές και οι ταινίες - από το standard-def έως το high-def έως το 4K με High Dynamic Range - πραγματικά pop.

Αυτή τη στιγμή, όλες οι τηλεοράσεις OLED κατασκευάζονται από την LG και ο τρόπος με τον οποίο έχουν δημιουργήσει είναι μάλλον ασυνήθιστος. Όλες οι τηλεοράσεις, για να δημιουργήσουν τις εικόνες που βλέπετε, χρησιμοποιούν κόκκινο, πράσινο και μπλε, για να δημιουργήσουν όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου (καλά, όχι όλα τα χρώματα, αλλά τα περισσότερα). Για να δημιουργήσουν το έγχρωμο φως, οι οθόνες LCD χρησιμοποιούν έγχρωμα φίλτρα RGB, ενώ τα πλάσματα που χρησιμοποιούν τα φωτεινά RGB και η βραχυχρόνια OLED τηλεόραση της Samsung (και όλα τα OLED τηλεοράσεις ) χρησιμοποιούν κόκκινα, πράσινα και μπλε στοιχεία OLED.

Το OLED της LG χρησιμοποιεί μόνο δύο χρώματα: ένα σάντουιτς με μπλε και κίτρινο OLED. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τα έγχρωμα φίλτρα, το κίτρινο και το μπλε φως φιλτράρονται για να δημιουργήσουν κόκκινο, πράσινο και μπλε χρώμα. Για να προσθέσετε λίγο περισσότερη φωτεινότητα, υπάρχει επίσης ένα σαφές "λευκό" στοιχείο, πάρα πολύ.

Αν και αυτό φαίνεται περίεργο και περίπλοκο, προφανώς λειτουργεί από τότε που η LG είναι η μόνη εταιρεία που έχει κυκλοφορήσει επιτυχώς στην αγορά τηλεοράσεις OLED μεγάλης οθόνης σε οποιονδήποτε αριθμό. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο οικονομικό να γίνει ("περισσότερο" είναι η λέξη-κλειδί εκεί).

Τα φαινομενικά μειονεκτήματα, όπως η έξοδος φωτός και η ακρίβεια των χρωμάτων, δεν φαίνεται να είναι θέματα. Σίγουρα, δεν είναι τόσο φωτεινά όσο οι φωτεινότερες οθόνες LCD, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ φωτεινά και τα μοντέλα 2016 έχουν μερικές από τις μεγαλύτερες καλύψεις χρωμάτων P3 που έχει μετρήσει η CNET.

Οι περισσότερες από τις παραπάνω πληροφορίες βασίζονται σε αυτό που μου είπε η LG όταν έγραψα την τελευταία έκδοση αυτού του άρθρου το 2014. Όταν ρωτήθηκε για να επαληθεύσει αυτό εξακολουθούσε να λειτουργεί το LG OLEDs και εάν άλλαξε κάτι, ένας εκπρόσωπος της LG απάντησε: Την αποτελεσματικότητα και τη χρωματική γκάμα μεταβάλλοντας τα υλικά και τη δομή, αλλά δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες καθώς είναι εμπιστευτικές. "

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που έχω σχετικά με τις τηλεοράσεις OLED είναι πόσο καιρό θα διαρκέσουν. Το μπλε υλικό OLED ήταν πάντα μικρότερο από άλλες "γεύσεις" του OLED. Αλλά περίμενε! Σας ακούω να αναφωνείτε. Δεν θα σήμαινε ότι ολόκληρη η τηλεόραση της LG θα πεθάνει με τον ταχύτερο μπλε ρυθμό, αφού κάθε pixel ενσωματώνει μπλε χρώμα; Προφανώς ο συνδυασμός του μπλε OLED με κίτρινο, όπως έκανε η LG, παρέχει οφέλη για τη μακροζωία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της LG: "Έχουμε εξασφαλίσει διάρκεια ζωής για τηλεοράσεις OLED άνω των 50.000 ωρών, η οποία είναι γενικά μεγαλύτερη από τις συμβατικές τηλεοράσεις". Έτσι εάν παρακολουθείτε έξι ώρες τηλεόρασης την ημέρα, αυτό είναι πάνω από 22 χρόνια χρήσης.

Τουλάχιστον, αυτό είναι πόσο καιρό αναμένουν ότι ο πίνακας θα διαρκέσει. Στις πιο σύγχρονες τηλεοράσεις οποιασδήποτε τεχνολογίας, είναι η παροχή ρεύματος που πεθαίνει πολύ πριν από το πάνελ. Για να μην αναφέρουμε ότι μια τηλεόραση που αγόρασε σήμερα μάλλον δεν θα μπορεί να συνδεθεί με τίποτα σε 22 χρόνια (όπως και οι τηλεοράσεις γύρω στο 1994 είναι παρωχημένες σήμερα). Αλλά αυτό είναι για ένα διαφορετικό άρθρο.

Ike οποιαδήποτε τεχνολογία, θα δούμε μεγαλύτερα, φθηνότερα και καλύτερα OLED από την LG, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, θα πρέπει να ανησυχείτε κάθε λάτρεις της εξαιρετικής ποιότητας εικόνας ότι μόνο μία εταιρεία κάνει τηλεοράσεις OLED. Εάν δεν υπάρχει τίποτα άλλο, ο ανταγωνισμός από άλλο κατασκευαστή θα πρέπει να μειώσει τις τιμές.

Η Samsung φαίνεται ότι παραδέχεται τον τηλεοπτικό χώρο OLED στην LG, η Sony και οι προσπάθειες της Panasonic να είναι ΜΙΑ ή να περιοριστούν στην Ευρώπη όπως η Philips και κανένας κινέζος κατασκευαστής να μην κάνει σοβαρά περιστατικά, δεν φαίνεται ότι οποιοσδήποτε άλλος θα ανταγωνιστεί τη LG στη μαζική αγορά οποτεδήποτε σύντομα . Από την άλλη πλευρά, η LG συνεχίζει να επεκτείνει τον αριθμό των μοντέλων, των μεγεθών και των τιμών, κάτι που αποτελεί καλό σημάδι.

Μια από τις πιο ελπιδοφόρες τρέχουσες τεχνολογίες LCD είναι οι κβαντικές κουκίδες . Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια λάμπει ένα συγκεκριμένο χρώμα όταν τους δίνετε ενέργεια. Πολλές νέες τηλεοράσεις έχουν την έκδοση φωτοφωταύγειας, με κουκκίδες που ανάβουν σε ένα συγκεκριμένο χρώμα όταν χτυπιούνται με το φως (συνήθως το φως από έναν οπίσθιο φωτισμό LED). Αυτές βοηθούν τις οθόνες LED που επιτυγχάνουν τα βαθύτερα χρώματα που απαιτούνται για την ευρεία γκάμα χρωμάτων του High Dynamic Range (HDR) .

Κάτω από το δρόμο λίγο πιο μακριά είναι η ηλεκτροφωταυγή έκδοση αυτής της τεχνολογίας. Χωρίς φωτισμό LED καθόλου. Απλά pixels φτιαγμένα από κβαντικές κουκίδες. Αυτές οι προβολές κβαντικών κουκίδων άμεσης προβολής, "QLED" αν θέλετε, θα πρέπει να προσφέρουν όλα τα οφέλη του OLED σε ακόμα φθηνότερες τιμές. Αυτό είναι κάτι που η Samsung εξετάζει , δεδομένου ότι δεν θα μπορούσε να πάρει OLED να δουλέψει σε μεγάλα μεγέθη οθόνης.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον, αυτά δεν είναι τεχνολογίες αμοιβαία αποκλειστικές. Οι κβαντικές κουκίδες (η φωτοφωταύγεια) δεν ενδιαφέρουν πραγματικά το είδος του φωτός που τους δίνετε. Έτσι θα μπορούσατε να έχετε ένα υλικό OLED δημιουργώντας ένα χρώμα φωτός, με κβαντικές κουκίδες να δημιουργούν τα άλλα χρώματα (αντί για φίλτρα χρώματος). Ίσως αυτό να είναι QOLED ("Quoh-lead"); Q-DOLED ("Que- doh -lead ");

Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα δούμε .