info@panadisplay.com
LCD Vs. OLED Vs. AMOLED

LCD Vs. OLED Vs. AMOLED

May 03, 2017

Υπήρχε μια φορά όταν τα smartphones ήταν πολυτέλεια. Τώρα είναι μια αναγκαιότητα. Σχεδόν παντού κοιτάζετε θα βρεθεί κάποιος να περνάει τυχαία μέσα από την οθόνη τους. Οι άνθρωποι έχουν ενσωματώσει αυτά τα gadgets με τέτοιο τρόπο στη ζωή τους ότι μια μέρα χωρίς ένα smartphone μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιο να περάσει. Ένα τηλέφωνο δεν θεωρείται πλέον ως συσκευή μόνο για να πραγματοποιούν και να λαμβάνουν κλήσεις, αλλά περισσότερο ως βασική για να κάνει περισσότερα από ό, τι είχε φανταστεί ποτέ.

Με την πάροδο του χρόνου, καθώς η αγορά των smartphone έχει αναπτυχθεί και αναπτυχθεί, έχει και η ευαισθητοποίηση και η εμπλοκή των ανθρώπων σε αυτό. Στη σημερινή εποχή δεν θα βρείτε κάποιον που απλώς πρόκειται να αγοράσει ένα τηλέφωνο. Ο καθένας που θέλει να αγοράσει κάποιος περνάει από την ίδια διαδικασία, ανασκοπεί σχεδόν τα ίδια πράγματα. Το μέγεθος της οθόνης, η μπαταρία, το λειτουργικό σύστημα, η μνήμη, τα megapixel, είναι σχεδόν σαν μια λίστα ελέγχου που κάθε τηλέφωνο γίνεται για να περάσει.

Ενώ συμφωνούμε ότι όλα αυτά είναι κρίσιμα, σήμερα θα θέλαμε να κατευθύνουμε τους αναγνώστες μας να εξετάσουν έναν άλλο σημαντικό παράγοντα, τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν εντελώς, τον τύπο οθόνης ενός smartphone. Είναι κάτι τόσο σημαντικό για τη συσκευή σας, αλλά επίσης πολύ εύκολα παραβλέπεται όταν περνάτε από αυτόν τον κατάλογο προδιαγραφών. Ο κύριος λόγος αυτής της άγνοιας είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τους διαφορετικούς τύπους οθόνης, τα οφέλη τους και τις ελλείψεις τους. Έτσι, σήμερα σας παρουσιάζουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη σχετικά με τους τρεις κύριους τύπους LCD, OLED και AMOLED οθόνες.

Οθόνη υγρών κρυστάλλων (LCD)

Η οθόνη LCD είναι για οθόνη υγρών κρυστάλλων. Όπως ίσως γνωρίζετε, οι οθόνες υγρών κρυστάλλων (LCD) ήταν περίπου για το κομμάτι του χρόνου και αξίζει τον κόπο. Μια οθόνη υγρών κρυστάλλων αποτελείται από μερικούς υγρούς κρυστάλλους που φωτίζονται από έναν φθορίζον οπίσθιο φωτισμό.

QQ 截图 20170503101859.jpg

Υπάρχουν κυρίως δύο τύποι οθονών LCD που χρησιμοποιούνται σε smartphones:

 1. TFT LCD: πολύ δημοφιλές μεταξύ των smartphones, παρέχει καλύτερη ποιότητα εικόνας από τις οθόνες LCD προηγούμενης γενιάς, αλλά καταλήγει να καταναλώνει πολλή ισχύ, μειώνοντας έτσι την εφεδρική μπαταρία.

 2. IPS LCD: σχετικά ακριβό, επομένως, συνήθως βρίσκεται μόνο στις συσκευές υψηλής τεχνολογίας, παρέχει καλύτερες γωνίες θέασης και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από τις οθόνες LCD TFT.

Πλεονεκτήματα

 • Συγκριτικά καλύτερη εμφάνιση κάτω από το άμεσο ηλιακό φως

 • Συνεπή κατανάλωση ενέργειας, που δεν επηρεάζεται από το χρώμα στην οθόνη.

Μειονεκτήματα

 • Οι μαύροι τείνουν να εμφανίζονται γκρίζοι, έλλειψη αντίθεσης

 • Συγκριτικά χαμηλότερη ποιότητα εικόνας

Οργανική δίοδος εκπομπής φωτός (OLED)

Το OLED σημαίνει οργανική δίοδος εκπομπής φωτός. Είναι μια τεχνολογία απεικόνισης λεπτού φιλμ που περιέχει OLED, ένα οργανικό υλικό που εκπέμπει φως όταν το ρεύμα περνά μέσα από αυτό. Τα OLEDs εμφανίζουν πολύ καλύτερα μαύρα χρώματα και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια όταν εμφανίζουν πιο σκούρα χρώματα, αφού τα OLEDs είναι πάντοτε απενεργοποιημένα εκτός και αν είναι ηλεκτρισμένα μεμονωμένα.

QQ 截图 20170503102117.jpg

Υπάρχουν κυρίως δύο τύποι OLED:

PMOLED: Η παθητική μήτρα οργανικής φωτεινής εκπομπής δίοδος χρησιμοποιεί ένα απλό σχέδιο ελέγχου στο οποίο κάθε σειρά στην οθόνη ελέγχεται διαδοχικά. Τα PMOLEDs είναι εύκολα και φτηνά για να κατασκευαστούν αλλά δεν είναι αποτελεσματικά και η διάρκεια ζωής τους είναι συνήθως μικρότερη. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε μικρότερες οθόνες μέχρι 3 ίντσες.

AMOLED: Η ενεργός μήτρα οργανική δίοδος εκπομπής φωτός οδηγείται κυρίως από ένα TFT, το οποίο περιέχει έναν πυκνωτή αποθήκευσης και ως εκ τούτου μπορεί να υποστηρίξει μεγαλύτερες οθόνες. Οι οθόνες AMOLED δεν έχουν περιορισμούς μεγέθους και εργάζονται στις ίδιες βασικές αρχές μιας οθόνης OLED.

Δίοδος εκπομπής φωτός με ενεργό πλέγμα (AMOLED)

Το AMOLED ή το ενεργό Matrix Organic Light Emitting Diode είναι ένα βήμα μπροστά από την τεχνολογία OLED display. Η τεχνολογία TFT είναι πολύ σημαντική για την AMOLED. Ένας ενεργός πίνακας των OLEDs κατατίθεται σε ένα επίπεδο TFT που ενεργοποιείται κατά τη λήψη ηλεκτρικών ρευμάτων, αυτές οι συστοιχίες TFT δρουν ως διακόπτες για κάθε εικονοστοιχείο και επίσης περιέχουν τον πυκνωτή αποθήκευσης ο οποίος επιτρέπει μεγαλύτερες οθόνες.

QQ 截图 20170503102625.jpg

Συνήθως μια οθόνη AMOLED θα αποτελείται από δύο TFTs σε κάθε εικονοστοιχείο, μία για να ξεκινήσει και να σταματήσει τη φόρτιση των πυκνωτών αποθήκευσης και η άλλη για να παρέχει σταθερή τάση ρεύματος στο pixel.

Πλεονεκτήματα

 • Λεπτότερο και πιο ευέλικτο από τις οθόνες LCD

 • Ταχύτερος ρυθμός ανανέωσης

 • Δεν υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος της οθόνης

 • Υψηλότερη αναλογία αντίθεσης

 • Καταναλώνει λιγότερη ενέργεια όταν εμφανίζονται πιο σκούρα χρώματα

Μειονεκτήματα

 • Δεν υπάρχει οπίσθιος φωτισμός, συνεπώς, κακή εμφάνιση υπό άμεσο ηλιακό φως

 • Καταναλώνει περισσότερη ισχύ όταν εμφανίζονται πιο φωτεινά χρώματα

 • Το οργανικό υλικό χρησιμοποιείται ως εκ τούτου έχει μικρότερη διάρκεια ζωής

συμπέρασμα

Οι οθόνες LCD βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό ενώ οι AMOLEDs αποτελούν σήμερα τα νέα πράγματα που παίζουν στην αγορά. Η AMOLED είναι ουσιαστικά ένας τύπος OLED και μια καλύτερη έκδοση του OLED, οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με το ποια είναι καλύτερη. Το πραγματικό ερώτημα προκύπτει από τη σύγκριση της οθόνης LCD με την AMOLED. Ποιο είναι καλύτερο από το άλλο, αφού και οι δύο φαίνεται να έχουν τα δικά τους υπέρ και τα κατά. Ειλικρινά, κατά τη γνώμη μας, η AMOLED χτυπά την οθόνη LCD οποιαδήποτε στιγμή. Προσφέρει καλύτερη ποιότητα εικόνας, ταχύτερους ρυθμούς ανανέωσης, υψηλότερη αντίθεση, περισσότερη φωτεινότητα, υψηλότερη ανάλυση, καλύτερες οπτικές γωνίες και είναι επίσης πιο ευέλικτο και ελαφρύ.